Cei care își construiesc locuințe și vor să le amenajeze într-un mod cât mai plăcut colaborează pentru asta cu designerii de interior, aceștia având o mulțime de cunoștințe care îi ajută să vină în sprijinul tău pentru a avea o casă așa cum ai visat.
Înainte de a-ți spune care sunt atribuțiile unui designer vrem să îți specificăm faptul că profesia de designer nu este la fel cu cea de arhitect. Da, arhitecții sunt de cele mai multe ori și designeri, dar invers nu este valabil mereu, deoarece meseria de arhitect presupune studii superioare de lunga durata și o pregătire mai complexă, având în vedere faptul că un astfel de specialist se ocupă și de proiectarea și planificarea construcției. Dacă este nevoie să faci o casă nouă și vrei îndrumarea unui arhitect profesionist, îți recomandăm Ana Enica, de la De Stijl.
Revenind la designeri, aceștia sunt de obicei absolvenți ai unei facultăți cu specializarea de design interior, design grafic, arhitectură sau ceva similar sau persoane care au făcut cursuri de formare în astfel de domeniu. Un astfel de specialist, pe lângă foarte multe cunoștințe trebuie să aibă și un simț estetic foarte dezvoltat. Designerul de interior este persoana care se ocupă de estetica, funcționalitatea și confortul locuinței și are atribuții precum:
- oferă consultanță și evaluare, în funcție de ce anume găsește la fața locului și de potențialul financiar al clientului. Mai exact, i se va prezenta locuința, clientul va spune ce așteptări are și de ce buget dispune, apoi, împreună cu designerul se va întocmi un plan și se va decide ce se poate realiza și ce nu, în funcție de mai mulți factori (structura de rezistență a clădirii, dimensiunile spațiilor, compartimentare etc.).
- te poate ajuta să delimitezi mai bine spațiile din locuință, iar acest lucru este mai simplu de realizat dacă vei consulta încă de la început un designer de interior. El îți va sugera care este mai bine să fie destinația unor încăperi, îți va oferi indicații cu privire la pereții ce trebuie ridicați sau dărâmați.
- îți oferă consultanță în ceea ce privește achiziția pieselor de mobilier, a materialelor pentru finisaje, a corpurilor de iluminat etc., astfel încât toate să se potrivească perfect stilului în care ai ales să îți amenajezi locuința. Toate aceste obiecte ocupă foarte mult spațiu din locuință și sunt poziționate la vedere, motiv pentru care trebuie alese cu grijă.
- se ocupă de coordonarea echipei de construcție și supravegherea implementării proiectului, însă nu în sensul în care dă indicații cu privire la ce au muncitorii de făcut din punct de vedere tehnic, ci se asigură de faptul că aspectele care contează în privința designului de interior sunt respectate întocmai (de exemplu: să fie montată gresie pe o anumită suprafață, să se instaleze tapet pe tavan sau pereți etc.).
Profită de existența unor astfel de specialiști și cere-le ajutorul pentru a construi și mobila o casă la standarde cât mai înalte, și apelează la De Stijl dacă ești în căutarea unui designer de interior din Constanța.